Colenberg Omgevingspsychologie

LinkedIn Twitter

Het niet meer nieuwe werken

Vroeger heette het telewerken, kantoorinnovatie of flexplekken, nu heet het al een aantal jaren ‘het nieuwe werken’. Terwijl het in de praktijk allemaal op hetzelfde neer lijkt te komen: geen eigen bureau meer, als troost een gepimpt kantoor en als je geluk hebt flexibele werktijden en desgewenst thuis kunnen werken.

Keuze & cultuur

Het doel van het nieuwe werken is ervoor zorgen dat organisaties flexibeler en innovatiever worden. De gedachte is dat je dat bereikt door medewerkers zelf te laten kiezen waar, wanneer en hoe ze werken en ze alleen af te rekenen op resultaat. Het nieuwe werken is dus meer dan thuiswerken of het maken van open kantoorruimtes.

Werkplek in de Chinese metroHet nieuwe werken vraagt om een organisatiecultuur met veel onderling vertrouwen en weinig hiërarchie, en een baas die het goede voorbeeld geeft. Het vraagt om de juiste technische voorzieningen, zoals een digitaal archief. Om een type werk waarbij zelfstandig werken mogelijk is en je concrete resultaten kunt definiëren. Om een type medewerker dat die vrijheid en verantwoordelijkheid aan kan. En om een kantoor dat gelegenheid biedt om elkaar te ontmoeten, samen te werken en je betrokken te voelen bij de organisatie. Maar waar ook voldoende plekken zijn om geconcentreerd te kunnen werken. Het probleem is dat het vaak ontbreekt aan een of meer van deze voorwaarden.

Winst

Tegenstanders van het nieuwe werken roepen opgelucht dat de hype is overgewaaid, nu Yahoo zijn medewerkers weer verplicht om op kantoor te werken. Maar de tijd van iedereen een eigen kamer is vermoedelijk wel voorbij, omdat organisaties efficiënter willen omgaan met kantoorruimte.

Wat het nieuwe werken ons hopelijk heeft gebracht is meer aandacht voor de werkomgeving. Het besef dat de manier waarop het kantoor is ingericht invloed heeft op de tevredenheid en productiviteit van de medewerkers. En op die manier ook op de innovatiekracht van de organisatie. Nu alleen nog systematisch kennis verzamelen over welke elementen van de omgeving welk effect hebben, en dan kunnen we echt vooruitgang boeken.

23 februari 2013