Colenberg Omgevingspsychologie

LinkedIn Twitter

Introductie

Omgevingspsycholoog & interieurarchitect

De rode draad in mijn werk is hoe mensen hun omgeving ervaren en welke invloed dat op hen heeft. Na mijn afstuderen in de sociale en organisatiepsychologie heb ik me vijftien jaar bezig gehouden met onderzoek en advies op het gebied van beleid en organisatie. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Dat ging vaak over de noodzaak van meer samenwerking en communicatie.

Na een jaar of zeven begon het te kriebelen: ik wilde meer met vormgeving en creativiteit. Ik deed toelating bij de kunstacademie en heb vijf jaar lang naast mijn werk interieurarchitectuur gestudeerd. Een pittige tijd, maar ook een enorme verrijking. Zo leerde ik er andere manieren van kijken en van problemen oplossen.

Met ook dat diploma op zak, heb ik me vervolgens verder verdiept in de relatie tussen beide vakgebieden. In het effect van een ontwerp op beleving en gebruik van de ruimte. Dat vond ik zo boeiend, en ik zag zoveel mogelijkheden voor verbetering, dat ik besloot daar mijn werk van te maken.

Onderzoek, advies en kennisdeling

De kern van mijn werk is wel wat onderzoek en advies voor een goede afstemming tussen mens en omgeving. Voor vrijwel elk advies is wel wat onderzoek nodig, variƫrend van een globale omgevingsscan tot literatuuronderzoek, uitgebreidere observaties en gesprekken, of data-analyse.

Daarnaast werk ik aan verspreiding van kennis over de invloed van een omgeving op mensen. Om zo degenen die beslissen over de inrichting van een omgeving meer bewust te maken van effecten op welbevinden en gezondheid.