Colenberg Omgevingspsychologie

LinkedIn Twitter

Evidence-based design

Evidence-based design (EBD) is het proces waarbij beslissingen over de gebouwde omgeving worden gebaseerd op betrouwbaar onderzoek (ofwel de beste beschikbare informatie), voor een zo goed mogelijk resultaat. Ontstaan in de VS in 2003, is EBD nu bezig aan een opmars in Nederland. Met name in de zorgsector, waar resultaten vaak direct zijn te vertalen in besparingen en betere kwaliteit van de zorg.

Zelf ben ik voorstander van EBD – onderbouwing én evaluatie – omdat het leidt tot beter functionerende omgevingen, en tot verdere ontwikkeling van het ontwerpvak.

Boeken EBD_lichter

 

Evidence-based design

Informed design

Performance driven design

 

 

Ik ben door het Amerikaanse Center for Health Design geaccrediteerd om het EBD-proces uit te voeren en te begeleiden. Centraal daarin staan onderzoek doen en werken met een multidisciplinair team. Met beide aspecten heb ik ruime ervaring. Bovendien ben ik opgeleid als onderzoeker én als ontwerper, wat het makkelijker maakt beide werelden te verbinden.

Neem contact met mij op voor meer informatie als u belangstelling heeft voor het toepassen van evidence-based design in uw project.

Meer lezen over evidence-based design: