Colenberg Omgevingspsychologie

LinkedIn Twitter

Concept en ontwerp kantooretage RVB

In 2017 heb ik samen met Daniëlle van den Bogaard  een interieurontwerp gemaakt voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Na invoering van het nieuwe werken zijn in het kantoor open gebieden ontstaan die het RVB beter wilde benutten voor bijvoorbeeld informeel overleg. Daarnaast was er behoefte aan meer herkenbaarheid, voor meer thuisgevoel en een betere oriëntatie op de etage.

Uit een recente evaluatie van het Center for People and Buildings en gesprekken met medewerkers bleek dat er behoefte was aan:

  • meer kleur en groen bij de werkplekken;
  • geschikte plekken voor bellen, klein overleg en ‘aanlanden’;
  • een herkenbaar gebied voor de afdeling.

Op basis hiervan hebben we een concept ontwikkeld voor meer identiteit en functionaliteit op de kantooretage. De basis was het gebied van de afdeling P&P: de gangen, vergaderzaal en pantry. Het concept is ook toepasbaar op de andere kantoorvleugels. Elke afdeling kan dan zijn eigen accentkleuren en afbeeldingen kiezen. Omdat de rijksoverheid het beheer van het pand heeft uitbesteed, konden we alleen losse en makkelijk te verwijderen elementen toepassen.

We hebben bekeken wat ruimtelijk mogelijk is in het gebied, en welk meubilair geschikt is voor de betreffende plek. Naast bureaus kun je bijvoorbeeld beter geen open overlegplek plaatsen, dat geeft geluidsoverlast. Coupés met individuele werkplekken zijn dan een beter idee. Plantenbakken kun je ook als afscheiding gebruiken. Wandvullende foto’s met kleur en bijvoorbeeld iets van natuur zorgen voor aankleding en identiteit.  Medewerkers konden hun voorkeuren aangeven voor de invulling van het concept.

Door herschikken van bestaand meubilair en toevoegen van nieuwe meubels, accessoires en decoratie binnen een vast kleurenpalet is een samenhangend geheel ontstaan. Een werkomgeving met een professionele, maar warme uitstraling, en met verwijzingen naar de brede vastgoedportefeuille van het RVB.