Colenberg Omgevingspsychologie

LinkedIn Twitter

Ontwerp Chinees cultureel centrum

Herbestemming

Het examen van interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) bestond destijds uit twee projecten. Eén op het gebied van interieurarchitectuur en één op een ontwerpgebied naar keuze. Voor de interieuropdracht konden we kiezen uit twee bestaande, historische panden in het centrum van Den Haag. Die moesten we een nieuwe bestemming geven. Ik koos voor het voormalige theater De Poort, een samenvoeging van drie oude pakhuizen.

Wat mij in dat gebouw aansprak was de ruimtelijke variatie en de ligging aan de rand van de Chinese wijk. Ik besloot er een gebouw van te maken voor activiteiten gerelateerd aan de Chinese cultuur. Zonder dat het er per se typisch Chinees uit zou zien.

Tekeningen afstudeerproject "Ontwerp Chinees cultureel centrum"

Een gebouw als tai chi

Het grootste deel van het gebouw kreeg weinig daglicht. Bovendien had een van de verdiepingen een erg laag plafond. Daarom besloot ik om een gat te maken midden in het complex. Dat werd de centrale binnenplaats, net als in traditionele Chinese huizen. Het gebouw kreeg daarmee een hart, en de hoofdingang werd een echte poort.

Om binnen geen ruimte te verliezen, maakte ik van de binnenplaats ook het trappenhuis. Ik ontwierp een trap die langs de gevels en over het dak van de laagbouw omhoog slingert. Door deze ingreep was het mogelijk om te variëren met verdiepinghoogtes. Alle ruimtes zijn alleen te bereiken via deze binnenplaats en trap. Hiermee werd het gebouw als tai chi. Dat is de Chinese ‘slow-motion vechtkunst’, waarbij de energie rustig en vloeiend stroomt vanuit de kern en weer terug.

Feng shui

Veel Chinezen hechten aan feng shui, een leer die ook in het Westen populair is. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat het ontwerp zoveel mogelijk voldoet aan de basisprincipes ervan. Daarnaast heb ik de elementen van feng shui gebruikt als inspiratie voor de vormgeving van de vijf hoofdruimtes.

  • Theehuis met spelletjesruimte: element vuur.
  • Bibliotheek met leesruimte en winkel met materialen voor de cursussen: element metaal.
  • Boeddhistische tempel (er zijn meer boeddhisten dan taoïsten in China en Nederland): element aarde.
  • Dojo (tai-chizaal) en kleedkamers: element water.
  • Atelier voor ambachtswerk als kalligraferen, tekenen, etc.: element hout.

Daarbij kreeg ik cadeau dat het pand huisnummer 8 heeft, het Chinese geluksgetal.

WinkelTempelAtelier