Colenberg Omgevingspsychologie

LinkedIn Twitter

Hombroich: kunst & natuur

In Neuss, vlakbij Düsseldorf, ligt het museum-eiland Hombroich. Een pareltje voor wie houdt van kunst en architectuur in de buitenlucht. Zelfs in een kaal winterlandschap valt er nog genoeg te ontdekken. Wanneer het niet te druk is, is het een weldadig rustgevende en inspirerende ervaring. Eigenlijk zou het dus niet te bekend moeten worden…

Ontdekkingstocht

Hombroich deurHet ene deel van het museum is een park van tuinarchitect Bernhard Korte, met paviljoens, ateliers en een cafetaria. Er zijn geen suppoosten en geen bordjes. Je volgt gewoon de paden, dan kom je alles vanzelf tegen. Er is modern werk, waaronder dat van grote kunstenaars van de 20e eeuw, zoals Matisse, Klein en Schwitters. En er is eeuwenoude volkskunst, zoals Khmer-koppen en Chinese vazen. De kunstwerken zijn niet gesorteerd naar tijdperk of stroming en nergens staan namen bij, zodat je ze onbevangen kunt bekijken.

Elk gebouwtje is anders, van buiten kun je meestal niet zien wat er binnen is. Er zijn spannende paadjes en verschillende soorten tuinen. Her en der kom je een verzameling sculpturen tegen. Koffie, thee en een eenvoudige buffetlunch zijn bij de prijs inbegrepen. Er is ook een paviljoen met een glazen gevel met prachtig uitzicht over het park. Er staan stoelen om rustig van het uitzicht te genieten, en een tafel met een kleine verzameling kunstboeken om ter plekke te lezen.

Sculpturen

De paviljoens zijn ontworpen door de Duitse beeldhouwer Erwin Heerich. Hij noemde ze zelf ‘begaanbare sculpturen’. Allemaal van dezelfde baksteen gemaakt en meestal met grote, zware deuren doen ze denken aan kleine vestingen. Vooral de lege gebouwtjes, zonder kunst erin, hebben iets monumentaals.

Ze zijn ontstaan vanuit geometrische vormen en niet direct vanuit de functie als tentoonstellingsruimte. Dat was ook de bedoeling: zo is er geen klimaatbeheersing en geen kunstlicht. Doordat ze zo leeg en strak zijn is de akoestiek vaak niet best. In een van de lege paviljoens zal het opzet zijn geweest dat het geluid er galmt als in een kathedraal. Maar in andere paviljoens waar je rustig de kunst wil bekijken is het vervelend als zelfs het geritsel van een jas al door de ruimte schalt. Maar dat is eigenlijk het enige dat afbreuk doet aan de serene sfeer.

Starchitects

Ando poortHet andere deel van het museum, waaronder de Langen Foundation, ligt aan de overkant van de weg, op de voormalige raketbasis van de NAVO. Het terrein is nog in ontwikkeling; er worden op dit moment paviljoens bijgebouwd. Deels vanuit de erfenis van Heerig, deels naar ontwerp van wereldberoemde architecten. Zo staan er al gebouwen van Alvaro Siza en Tadao Ando met daarin onder meer Japanse kunst en -tot 7 juli- een tentoonstelling van sprankelende mobiles en kolossale wandkleden van Pae White.

Bezoekinformatie

www.inselhombroich.de en www.langenfoundation.de
Hombroich ligt net buiten Neuss, 16 km van Düsseldorf.
Openbaar vervoer: trein Düsseldorf Hauptbahnhof – Neuss Süd (ca. 15 minuten), vanaf daar ca. 10 minuten met de bus naar halte Hombroich Museum, aan de doorgaande weg. De trein gaat meermalen per uur, de bus in het weekend maar eens per 1,5 à 2 uur, dus met de auto is makkelijker. De Langen foundation is ruim 20 minuten lopen vanaf de ingang van het museumeiland, maar ook per auto bereikbaar.
Trek er de hele dag voor uit.

8 april 2013